Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hala a předsíň v RD na Blanensku

Přijímací hala a zádveří v Oboře, okres Blansko

Moje kamarádka Terezka mě požádala o návrh vstupních prostor staršího domu na vesnici, který si postupně opravují. V domě bydlí společně s manželem a dvěma holčičkami ve věku 2 a 5 let a dědečkem. Oba rodiče pracují doma a k setkávání s klienty a obchodními partnery potřebovali přijímací halu, která je bude důstojně reprezentovat. Zároveň bylo podmínkou, aby jim zařízení příliš neprovětralo bankovní účet  - místnost bude využívána po celý den i pro rodinu s nenechavými dětskými prstíky a všudypřítomnými chlupy psího kamaráda Veta, a tak by měl být nábytek přiměřeně odolný a barvy veselé.

Rodina si pro vstupní prostory vybrala velkoformátovou dlažbu v teplých hnědých tónech - ideální povrch i barva pro namáhané prostory. Dlažba ladí s dveřmi a obložkami v dezénu buku a lehce imituje dřevo.

Předsíň/zádveří je dlouhá chodba, která byla původně obložená do výšky asi 130 cm dřevěnými laťkami natřenými na tmavě hnědou barvu, tmavé obložení bylo i na stropě. To způsobilo, že místnost byla pocitově ještě užší a nižší než ve skutečnosti a představovala jen jakýsi koridor, ve kterém nikdo nezůstával déle, než bylo bezpodmínečně nutné. Volba barev byla do jisté míry podřízena zbytkům zelené z výmalby horního patra, ale v tomto případě jsem na kompromis ráda přistoupila :-) Zvolená zelená je svěží jako čerstvé jablíčko a vesele vítá příchozí. Navrhla jsem jednoduchou věšákovou stěnu ze světlého buku v kombinaci s bílou perličkou. Rodina nakonec zvolila dvě police v různé výšce, aby na věšáky dosáhly i holčičky, a dvě stoličky - kostky, které se dají přemístit dle potřeby. Úzké bílé plastové botníky jsou z Ikea a chválí si je zejména tatínek Pepa - pojmou totiž neuvěřitelné množství malých holčičích botiček a vše je uklizeno téměř bez práce!  

Prostor jsme opticky rozšířili pomocí zrcadel. Terezka si vybrala k dekorování stěn oblíbené samolepky s motivem petrklíčů. Dosavadní fotky dětí na malém formátu později nahradí větší fotografie.

Přijímací hala byla původně jakousi průchozí místností k odkládání všeho možného. Dvoudílné okno bylo vybouráno a místnost rozšířena asi o 1,5 metru do zahrady. Nové francouzské okno láká ke vstupu na budoucí terasu. Nábytek do haly jsme vybrali v Ikea - stolky Lack, červenou sedací soupravu a taburety Klippan a jednoduché a přitom výrazné světlo Kula. Potah na sedačce i taburetech je prací. Zajímavým akcentem je hořčicově žlutá stěna, na které vyniknou obrazy s motivem květin z obchodu StarDeco. Zastínění jsme řešili dekorativní tkaninou Majken z Ikea, která v sobě nese oranžovou a červenou jako kontrast k černobílým motivům. Žlutou jsme zopakovali širokým pruhem na stěně naproti sedačce, kterou nyní oživují hodiny značky Fisura (Entrada). Vše hlídá strážce a miláček rodiny, šestiletý dalmatin Vet. V dubnu 2011 přibyla bílá skříňka z Ikea, jejíž prosklená dvířka jsou dekorována plakáty. Jedná se o fotografie dcer rodiny zpracované šikovným grafikem Michalem Stránským.

Práce na realizaci návrhu byla vždy příjemná, protože se jednalo o přátelská setkání s povídáním, vínem, grilováním a pobíháním našich dětí. Nápady se jen hrnuly a výsledkem pozitivní atmosféry je tento hřejivý, moderní interiér.

V roce 2010 se Pepovi a Terezce podařilo rekonstruovat koupelnu a získat titul SIKO koupelna roku 2010. Těší mě, že jsem se na tomto úspěchu mohla podílet návrhem koupelnového nábytku.