Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byt mladé rodiny, Blansko, Zborovce

Byt mladé rodiny, Blansko, Zborovce

Manželé s malými dvojčaty zakoupili v roce 2006 třípokojový panelový byt o rozloze 90 m2 již jako zrekonstruovaný. Postupně však zjišťovali, že daná dispozice nevyhovuje ani provozu v bytě, ani zvykům rodiny. Rozhodli se pro menší rekonstrukci, jejímž cílem bylo propojit kuchyň s obývacím pokojem, který byl dosud přístupný jen z předsíně. V rámci rekonstrukce proběhla montáž nové kuchyňské linky a výškové vyrovnání podlah mezi místnostmi. Došlo také ke zvětšení dveřních otvorů z předsíně do obývacího pokoje a z předsíně do kuchyně, byly odstraněny zárubně. Provoz v bytě ukáže, zda bude nutné nahradit původní dveře posuvnými, aby se dal spojený prostor v případě potřeby rozdělit. Zatím rodině vyhovuje propojený a otevřený střed bytu.

Návrh vznikl v roce 2008, v roce 2009 proběhla rekonstrukce a rodina byt postupně zařizuje. Při zařizování interiérů byl vzhledem k rozpočtu i ekologickému smýšlení rodiny použit starý nábytek v kombinaci s vybavením z Ikea a s kusy vyrobenými na míru. 

V obývacím pokoji je "kávový koutek", který získali z pozůstalosti po babičce kamarádky. Křesla dostala nový potah z tkanin od české firmy Kolovrat, koberec a závěsy jsou z Habitatu. Plánují velkou knihovnu, TV komodu a konferenční stolek, vše vyrobené na míru dle návrhu z Ateliéru Fousková.

Předsíň ve fialové - oproti návrhu byly nakonec zvoleny dva odstíny fialové. Úložný prostor je řešen ze staršího nábytku Universal po babičce. Bílé krabice na zdi jsou plastové botníky z Ikea. Jako zrcadlo byl využit rám od obrazu, který našli na půdě. Stěny dekorují rodinné fotky a plakáty z výstav, z filmů apod.

Kuchyň je v odstínech bílé, hnědé a černé, které jsou doplněny červenou na dekoracích. Kuchyňská linka je kombinací klasiky, kterou reprezentují hnědé obklady, masivní dubový stůl a židle po babičce, a moderního stylu - hliníkové rámečky dvířek, orámování linky hliníkovými ABS hranami i tvar dvířek linky v horizontálních liniích.

Interiér jsme navrhli přesně v duchu zadání majitelky, která osciluje mezi tradicí a současnými trendy, miluje staré věci a domy s duší, ale oslovuje ji i moderní design. Naštěstí chápe, že z paneláku vysněný venkovský statek nevykouzlí. Interiér je tak vyváženou směsicí stylů a věcí, kterými se rodina ráda obklopuje.

V roce 2011 se v ložnici chystá výměna nábytku z Ikea za nový, vyráběný na míru. V říjnu 2011 byla instalována nová vestavěná skříň s netradiční nikou z dubového masivu, která je opatřena led diodovým páskem na dálkové ovládání. Majitel si tak může přímo z pohodlí postele  zvolit k osvětlení jednu z osmi barev a intenzitu světla. Dveře skříně jsou nedělené, vyrobené z materiálu FunderMax v barvě slonová kost. Do konce roku přibude i tapeta v nenápadné bílo-šedo-béžové barevnosti.